Muur-bekleden-met-meubelpanelen

Meubelpanelen aan muur bevestigen

Gemelamineerde spaanplaat of MDF meubelpanelen wordt vaak gebruikt als een aantrekkelijk en duurzaam oppervlak om een wand te bekleden. Om deze panelen op een muur te monteren als wandpaneel, moet je een paar belangrijke overwegingen in gedachten houden. Hier is een gids om je op weg te helpen:

 1. Ondergrond: De ondergrond moet zowel stabiel als vlak zijn. Betonnen of stenen muren zijn het meest geschikt vanwege hun sterkte en stabiliteit. Gipsplaten muren kunnen ook werken, maar kunnen extra versterking nodig hebben.
 2. Montage met schroeven: Dit is een eenvoudige en traditionele methode, die het voordeel heeft dat het paneel gemakkelijk kan worden verwijderd als dat nodig is. Het nadeel is dat de schroeven zichtbaar kunnen zijn, tenzij ze worden afgedekt of ingebed. Het is belangrijk om voor te boren om splijten te voorkomen en pluggen te gebruiken in muren die geen houten balken hebben.

  Om schroeven minder zichtbaar te maken, kun je enkele van de volgende technieken gebruiken:

  • Gebruik afwerkpluggen: Na het plaatsen van de schroef kun je een plug of dopje van hetzelfde materiaal of dezelfde kleur als het paneel over de kop van de schroef plaatsen. Deze plugjes zijn vaak verkrijgbaar in doe-het-zelf winkels.
  • Verzonken schroeven: Dit betekent dat je een gat boort dat groot genoeg is zodat de kop van de schroef niet boven het oppervlak van het paneel uitsteekt. Hierna kan je het gat opvullen met een houtvuller of plamuur dat overeenkomt met de kleur van het paneel. Na het drogen, kan het worden geschuurd tot het glad en vlak met de rest van het oppervlak is.
 3. Montage met lijm: Deze methode is relatief eenvoudig en laat geen zichtbare bevestigingspunten achter. Het nadeel is dat het veel moeilijker kan zijn om het paneel te verwijderen, en het kan de onderliggende muur beschadigen. Zorg ervoor dat je een lijm gebruikt die geschikt is voor zowel het paneelmateriaal als de onderliggende muur.
 4. Schuine muren: Voor schuine muren kunnen de panelen op maat worden gesneden om te passen. Het kan handiger zijn om kleinere panelen te gebruiken om de aanpassing aan de hoek gemakkelijker te maken.
 5. Raster met optionele isolatie: Als je isolatie wilt toevoegen, kan het installeren van een houten raster op de muur een effectieve methode zijn. Het raster kan worden bekleed met isolatiemateriaal en de panelen kunnen vervolgens op het raster worden gemonteerd. Dit maakt ook de montage eenvoudiger omdat je rechtstreeks in het houten raster kunt schroeven.
 6. Afmetingen: De afmetingen van het paneel hangen grotendeels af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte waarmee je werkt. Over het algemeen kunnen panelen van ongeveer 60 tot 80 cm breed gemakkelijker te hanteren zijn zonder in te boeten aan het uiterlijk van de installatie. Houd er echter rekening mee dat grotere panelen meer ondersteuning nodig hebben en dat de wandstabiliteit moet worden gecontroleerd voordat ze worden geïnstalleerd.

Het gebruik van kit rondom kan nuttig zijn om een nette afwerking te creëren en eventuele kieren te verbergen. Het kan ook helpen om vocht en vuil uit de ruimte achter het paneel te houden. Kies een kit die geschikt is voor je muur en paneelmateriaal, en die de juiste kleur heeft (of overschilderbaar is) om bij het paneel te passen. Vergeet niet dat, hoewel het gebruik van kit kan bijdragen aan een strakke en professionele afwerking, het ook het verwijderen van het paneel in de toekomst kan bemoeilijken.

Houd er rekening mee dat dit een algemene gids is en dat specifieke situaties aanpassingen kunnen vereisen. Als je onzeker bent, overweeg dan om een professional in te huren om de installatie uit te voeren.

Wandpaneel in dit voorbeeld is: Carini notenhout natuur H3710 st12.

2 comments

 1. Zeer grote dank voor van jullie informatie.

  1. Graag gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bezorging in NL & BE

Wekelijks op donderdag & vrijdag

Afgewerkte kanten

Met 1 mm kantenband

Gecertificeerd hout

Panelen van gecertificeerd hout

Veilig online betalen

Ideal / Bancontact / Creditcard

De waardering van www.meubelpanelen-op-maat.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 239 reviews.